Jeugd én hun ouders: ik gun ze beiden een rustiger leven 

Blog van Lucy Smit, arts M+G/jeugdgezondheid  -  4 oktober 2023
Jeugd én hun ouders: ik gun ze beiden een rustiger leven  2023-10-05T14:41:18+00:00

Project Description

Prachtig kronkelend vanaf de bergen helemaal door de stad eindigend in het Oslofjord loopt een rivier: Akerselva. Toen ik hier deze zomer langsliep met mijn kinderen stond het water hoog en stroomde het wild, kolkend en stuivend. Ik moest denken aan onze moderne wereld. Een wereld zonder echte momenten van rust. Een wereld waarin ons brein constant wordt geprikkeld en onze aandacht wordt gevraagd. Inmiddels zijn dit vaste onderdelen van ons leven die leiden tot overspannenheid, prikkelgevoeligheid en stress. Als jeugdarts realiseerde ik me opnieuw hoe groot de invloed hiervan is op de gezondheid van ouders van nu en hun opgroeiende kinderen. 

Zorgen rondom de gezondheid van onze jeugd

De ouders en kinderen van nu leven in een wereld vol digitale prikkels, werk- en sociale druk. Deze factoren hebben een aanzienlijke impact op hun dagelijks leven en kunnen leiden tot chronische stress. Deze stress het hoofd bieden is een constante uitdaging voor veel gezinnen. Voor ieders mentale en fysieke gezondheid is het belangrijk deze stress toch de baas te blijven. De constante vergelijking met anderen (op sociale media) kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en angst. Daarnaast kan een gebrek aan bewegen door veel schermtijd en nieuwe manieren van vervoer leiden tot allerlei fysieke gezondheidsproblemen, zoals slechtziendheid bij kinderen en overgewicht. 

Rol van de jeugdarts en de jeugdgezondheidszorg

De jeugdarts kan een rol spelen in het aanpakken van deze uitdagingen. Jeugdartsen staan midden in de maatschappij en zijn vertrouwd met een breed scala aan klachten, zorgen en bijzonderheden.  

Tijdens regelmatige contactmomenten bieden jeugdartsen naast medisch advies ook een veilige en vertrouwde plek waar ouders en jongeren hun vragen kunnen stellen en zorgen kunnen uiten.  

Jeugdartsen kunnen in een vroeg stadium vragen beantwoorden, waarmee voorkomen wordt dat een vraag een probleem wordt. Een eenvoudig of simpel advies kan een groot en preventief effect met zich meebrengen. Deze opgevangen signalen kunnen door jeugdartsen worden vertaald naar gemeentelijk gezondheidsbeleid. Ook leveren jeugdartsen een bijdrage aan educatieve programma’s die zich richten op het maken van gezonde keuzes.  

In gesprek met ouders en hun kinderen verwijzen ze naar andere hulpverleners. Ze werken samen met kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en scholen. Op deze manier dragen jeugdartsen bij aan een ondersteunende omgeving die de druk op ouders en hun kinderen kan verlichten. 

Rustiger vaarwater

De jeugd en hun gezondheid staan onder druk. En ook de gezondheid van hun ouders. Het vinden van evenwicht tussen digitale ontwikkelingen, werk- en sociale druk én de behoefte aan rust is essentieel om ouders in staat te stellen een gezonde, liefdevolle en veilige omgeving te creëren om hun kinderen in op te laten groeien en te laten gedijen in deze veeleisende wereld. Jeugdartsen vervullen hierbij vanuit hun brede sociaal-medische ervaring een sleutelrol. Ik gun het ouders en kinderen dat hun leven in de toekomst in een wat rustiger vaarwater komt. Dat geldt niet voor het water dat stroomt door de Akerselva. Dat mag wat mij betreft zo onstuimig blijven stromen als het deze week deed.  

 Deze blog is onderdeel van De jeugdarts blog. Een initiatief van de jeugdartsen van JGZ Kennemerland. 

Lucy Smit, arts M+G/jeugdgezondheid