Drie opleidingsinstituten, één doel: de arts van de toekomst opleiden  

De (profiel)opleidingen arts Maatschappij + Gezondheid (arts M+G) en de opleiding tot forensisch arts zijn duaal ingestoken: je volgt praktijkonderwijs bij een opleidingsinstelling en cursorisch onderwijs bij een van de drie opleidingsinstituten: NSPOH, TNO of UPHO.

Bij welk instituut je de opleiding volgt, hangt af van je profiel, je opleidingsinstelling (locatie) en de start van je opleiding en je voorkeur. We zetten de belangrijkste informatie over de drie opleidingsinstituten voor je op een rij:  

NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health)

  • NSPOH biedt alle (profiel)opleidingen M+G (eerste en tweede fase) en de opleiding tot forensisch arts. 
  • Voor de profielopleidingen (eerste fase) zijn de startmomenten afhankelijk van het specifieke profiel. Zo starten de opleidingen tot jeugdarts en arts infectieziektebestrijding doorgaans twee keer per jaar, in september en maart *. De opleidingen tot vertrouwensarts, arts medische milieukunde en forensisch arts starten een keer per jaar * en de opleiding tot arts tuberculosebestrijding en tot donorarts start een keer per twee jaar *.
  • De opleiding tot arts M+G (tweede fase) start twee keer per jaar: in maart en september. 
  • Onderwijs wordt gegeven in Utrecht (alle opleidingen) en in Zwolle (alleen de opleiding tot jeugdarts).  

‘Bij NSPOH dagen we aios uit om diep in te gaan op medische vraagstukken en tegelijkertijd de bredere maatschappelijke context te begrijpen. In de tweede fase verbinden aios actuele, wetenschappelijke kennis met praktische toepassingen. Met onze jarenlange ervaring leiden we artsen M+G op die complexe, multidisciplinaire gezondheidsvraagstukken kunnen aanpakken en zo impact maken in onze samenleving.’ – Cecile de Ruiter, Arts M+G, eindverantwoordelijk hoofd M+G opleidingen NSPOH en bestuurslid SOGEON:  

TNO

  • Bij TNO kun je terecht voor de profielopleiding tot jeugdarts (eerste fase).  
  • De opleiding maakt deel uit van de TNO-afdeling Child Health, die wetenschappelijk onderzoek uitvoert in de JGZ. 
  • De opleiding start twee keer per jaar: in maart en september *. 
  • Onderwijs wordt gegeven in Leiden en Eindhoven.  

‘Bij TNO combineren we innovatie en wetenschappelijk onderzoek met praktijkgericht onderwijs voor jeugdartsen. Onze opleiding verbindt de nieuwste inzichten uit de wetenschap met de dagelijkse praktijk, zodat jeugdartsen maximaal impact kunnen maken op de gezondheid van toekomstige generaties.’ – Karien Wielaart-Oomen, Arts M+G/jeugdgezondheid, hoofd opleidingsinstituut en bestuurslid SOGEON: 

UPHO (Universitair Public Health Opleidingsinstituut)

  • Bij UPHO kun je terecht voor de opleiding tot arts M+G (tweede fase). Artsen vanuit alle profielen (die de eerste fase hebben afgerond) kunnen bij UPHO terecht voor de tweede fase. 
  • UPHO is relatief nieuw: het instituut werd in 2024 opgericht door UMC Utrecht en Amsterdam UMC. In september 2025 start het eerste cohort aios. 
  • De opleiding tot arts M+G start doorgaans twee keer per jaar: in maart en september*. 
  •  Onderwijs wordt gegeven in Utrecht en Amsterdam. 

‘Bij UPHO leiden we artsen op tot innovatieve experts in de publieke gezondheidszorg. Onze aios pakken complexe vraagstukken aan, sturen hun eigen leerproces en benutten elkaars expertise. Dankzij hun universitaire inbedding slaan ze bruggen tussen onderzoek, praktijk en zorgdomeinen, waardoor ze de zichtbaarheid van Public Health versterken.’ Lilian van de Ven, arts M+G en teamlid UPHO. 

Profielopleiding (eerste fase): toewijzing opleidingsinstituut

Voor de profielopleidingen (1e fase) geldt dat kandidaten een opleidingsinstituut (NSPOH of TNO) aangewezen krijgen door SOGEON. De keuze hangt af van je profiel, je opleidingsplek en de start van je opleiding.  

Opleiding tot arts M+G (tweede fase): eigen keuze opleidingsinstituut

Ga je de opleiding tot arts M+G (tweede fase) volgen, dan kies je één van de twee opleidingsinstituten: NSPOH of UPHO. Na de sluitingsdatum van de sollicitatieronde is het niet meer mogelijk om van instituut te wisselen. Tip: Neem voor je sollicitatie contact op met beide instituten en overleg met je opleidingsinstelling. Zo kun je goed bepalen welk instituut (NSPOH of UPHO) het beste bij jou past.

Meer informatie of vragen?

Voor specifieke vragen over de opleidingsinstituten en de opleidingen, kun je contact opnemen met een van de instituten via:  

NPSOH: info@nspoh.nl + meer info: www.nspoh.nl
TNO: onderwijs@tno.nl + meer info: www.tno.nl  
UPHO: info@upho.nu + meer info: www.upho.nu

* In de planning op artsmg.nl vind je de actuele startdata van de opleidingen. 

 

 

2025-04-10T15:16:56+00:00