Het vak
Over het vak
Algemeen
Hoewel tuberculose in Nederland onder controle is, blijft je werk als arts tuberculosebestrijding essentieel. Onder de allochtone bevolking komt de ziekte nog steeds relatief vaak voor en ook buiten Nederland krijgen veel mensen met de ziekte te maken. Door een adequate screening en bestrijding van tuberculose houden we de ziekte in Nederland in de hand. Vooral in de grote steden is dit zeker nodig. Als arts tuberculosebestrijding werk je met specifieke risicogroepen, zoals illegalen en onverzekerden waarbij tuberculose mogelijk een probleem vormt. Je voorkomt dat ze te lang ronddwalen zonder dat zij medische hulp zoeken, terwijl ze ziek zijn en andere mensen kunnen besmetten.
Wat doe je als arts tuberculosebestrijding?
Tijdens het spreekuur beoordeel je klachten, stel je diagnoses, behandel je patiënten en verwijs je waar nodig door. Ook voer je screeningen uit. Als er sprake is van besmettelijke tuberculose ben je verantwoordelijk voor bron- en contactopsporing. Je spoort mensen uit de directe omgeving van de patiënt op en nodigt hen uit om zich te laten testen. Ook test je mensen die op reis gaan. Daarnaast houd je je bezig met de epidemiologie. Je verzamelt data voor de regio, waarmee je de kwaliteit van de gezondheidszorg kunt bewaken en eventueel het beleid kunt aanpassen. Je behandelt dus individuele patiënten, maar je houdt je ook bezig met de volksgezondheid.
Maatschappelijk belang
Als arts tuberculosebestrijding heb je de opdracht om de bevolking te beschermen. Je bent er vooral voor groepen die sociaal kwetsbaar zijn. Je schat risico’s in en stemt daar je activiteiten op af. Als tuberculosearts ondersteun je het team met je medische kennis en bepaal je samen het beleid. Ook ben je vraagbaak voor de regio, voor huisartsen en ziekenhuizen. Je specialisatie is dus heel belangrijk om verspreiding van tuberculose te voorkomen dan wel tot een minimum terug te brengen.
Werkgevers
Als arts tuberculosebestrijding werk je vaak in een multidisciplinair team, bijvoorbeeld bij GGD’en, ministeries of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Meer informatie
- Is je interesse gewekt om arts tuberculosebestrijding te worden? Lees dan meer over de opleiding.
- Lees ook het dubbelinterview met aios M+G/tuberculosebestrijding Ambes Habtemichael en arts M+G/tuberculosebestrijding Marijne Zandbelt.
- Meer informatie over het werkveld vind je op de site van beroepsvereniging Vereniging van Artsen werkzaam in de Tuberculosebestrijding (VvAwT).