Ga jij voor gelijke toegang tot zorg voor iedereen? Kijk je als arts naar het grotere geheel, zonder het individu uit het oog te verliezen? En wil jij werken aan gezondheid en preventie búiten het ziekenhuis? Dan is de opleiding tot jeugdarts iets voor jou.
Ieder kind een goede start
Als jeugdarts draag je zorg voor een gezonde lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0 – 18 jaar. Met oog voor het kind en de omgeving. Ieder kind verdient een goede start en jij kunt daarin het verschil maken. Pas afgestudeerde basisartsen, maar ook artsen met meerdere jaren werkervaring, kunnen solliciteren voor een opleidingsplek. De opleiding bestaat uit twee fases.
1e fase (profielopleiding)
Het curriculum van de 1e fase opleiding tot jeugdarts ziet er als volgt uit:
- Er zijn 2 opleidingsperiodes JGZ en verspreid over de opleiding volg je drie stages van ieder van 3 maanden.
- Je start met een opleidingsperiode van negen maanden. Je gaat aan de slag binnen een opleidingsinstelling, zoals een GGD of een instelling voor de jeugdgezondheidszorg. Word je door SOGEON geplaatst voor de 1e opleidingsperiode bij een organisatie die zorg levert voor kinderen in de leeftijd 0-4 jaar, dan zorgt het opleidingsinstituut ervoor dat de elementen van 4-18 jarige zorg in de praktijkopleiding verweven wordt. Je 2e opleidingsperiode volg je dan ook altijd bij een andere instelling die zorgdraagt voor 0-18 jarigen.
- Daarna volgt een stage van drie maanden waarin je de verbreding in de M+G zoekt
- De tweede opleidingsperiode JGZ van zes maanden volgt daarna. Deze kan bij de opleidingsinstelling zijn waar je je eerste opleidingsperiode volgde of een andere opleidingsinstelling zijn die door het opleidingsinstituut wordt toegewezen. Dit gebeurt in overleg.
- Bij de volgende stage van drie maanden richt jij je vanuit een JGZ standplaats op een gezondheidsthema en een samenwerkingspartner in de klinische setting.
- De keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan is aan het eind van je opleiding.
Gedurende de hele 1e fase volg je gemiddeld een dag per week cursorisch onderwijs bij TNO of NSPOH. Je krijgt les over verschillende aspecten van de ontwikkeling van kinderen, opvoeding en gezondheidsproblemen. Maar bijvoorbeeld ook over leefstijl en communiceren met pubers. Naast het profielonderwijs volg je keuzeonderwijs (op basis van je individuele opleidingsplan) en sociaalgeneeskundig onderwijs (gericht op verbreding binnen de public health).
De opleiding tot jeugdarts is duaal ingestoken: theoretisch en vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.
2e fase (arts M+G)
De 2e fase leidt op tot arts Maatschappij + Gezondheid (specialist). Deze fase is profieloverstijgend en kun je volgen na afronding van de 1e fase. Je hoeft de 2e fase niet direct na de 1e fase te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als jeugdarts. Lees meer over de 2e fase opleiding arts M+G.
Jeugdarts worden?
Solliciteer naar een opleidingsplek! Ben je benieuwd wat een opleidingsinstelling jou te bieden heeft? Voel je vrij om zelf contact op te nemen met de opleidingsinstellingen in jouw regio, zodat je weloverwogen je opleidingsplekken kunt aangeven tijdens het sollicitatieproces. De contactgegevens van instellingen vind je in onze landkaart.
Lees meer over het sollicitatieproces.