Opleiding
De opleiding tot forensisch arts
Als forensisch arts werk je op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht. Het is een afwisselend en avontuurlijk vak. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding tot forensisch arts volgen.
Zelfstandige opleiding
De opleiding forensische geneeskunde is sinds 2022 een zelfstandige driejarige profielopleiding die (basis)artsen opleidt tot forensisch arts (daarvoor viel de opleiding onder de arts M+G opleidingen). Na het afronden van de opleiding kan de forensisch arts geregistreerd worden in het profielregister als forensisch arts KNMG.
Prakijk en cursorisch onderwijs
Het praktijkdeel van de opleiding bestaat uit:
- drie forensische praktijkperiodes (van 9, 6 en 5 maanden)
- stage huisartsgeneeskunde of spoedeisende hulp (3 maanden);
- stage psychiatrie of verslavingszorg (3 maanden);
- stage sociale geneeskunde (3 maanden);
- wetenschapsstage (4,5 maanden);
- keuzestage, in een vakgebied dat raakvlakken heeft met de forensische geneeskunde (2,5 maanden).
Het cursorisich onderwijs bestaat uit een wekelijkse terugkomdag gedurende een groot deel van de opleiding en is onderverdeeld in een zeven thema’s en leerlijnen:
- Lijkschouw
- Arrestantenzorg
- Forensisch Medisch Onderzoek
- Minderjarigen
- Wetenschap en onderzoek
- Juridisch kader
- Professionele ontwikkeling
Wat maakt iemand een geschikte kandidaat?
Van belang is dat een kandidaat gemotiveerd is, weet wat het vak inhoudt en de Nederlandse taal goed beheerst. Daarnaast zal bij de selectie de focus liggen op competenties als actief leren, samenwerken, beschikbaarheid en zelfzorg, actieve wendbaarheid, besluitvaardigheid, omgaan met onzekerheden en onafhankelijke oordeelsvorming. Ook is het belangrijk dat de kandidaat goed de grens tussen het werk en privé kan bewaken, wat voor ieder persoonlijk verschillend kan zijn.
Iedere BIG-geregistreerde arts of arts die bijna klaar is wordt bij belangstelling aangemoedigd te solliciteren. Er kan gesolliciteerd worden zonder BIG-registratie, maar BIG-registratie moet wel rond zijn bij het begin van de opleiding op 1 maart.
Waar doe je praktijkervaring op?
Praktijkervaring doe je op bij een opleidinginstelling die forensisch geneeskundige zorg verleent (in de regel een GGD, maar ook FARR in Rotterdam). De diverse stages worden bij andere zorginstellingen zoals huisartspraktijken, SEH, GGZinstellingen of instellingen voor verslavingszorg gelopen.
Voor de stages kun je terecht op de stage-etalage, maar je kunt in overleg met de instituutsopleider ook zelf iets regelen.
Waar volg je de opleiding?
Dat wordt bepaald in het sollicitatieproces. Je kunt voorkeuren uitspreken voor bepaalde opleidingsregio’s. In overleg met de instituutsopleiders wordt besproken bij welke opleidingsinstelling in die regio je de praktijkopleiding gaat volgen. Er wordt rekening gehouden met deze persoonlijke voorkeuren, maar dat is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als meerdere kandidaten dezelfde plek kiezen. Bekijk de indeling van de opleidingsregio’s.
Waar kom je in dienst?
Er is sprake van een landelijk werkgeverschap, waarbij je voor de duur van de opleiding in dienst bent bij de SBOH.
Wat kost de opleiding?
De opleiding is gesubsidieerd.
Wie zijn je docenten en begeleiders?
De docenten zijn deskundigen op de specifiek vakgebieden binnen en buiten de forensische geneeskunde. Docenten hebben ruime ervaring en zijn thuis in hun vakgebied.
Praktijkopleiders zijn forensisch artsen die een opleiding hebben gehad in competenties en vaardigheden om aios te begeleiden. Daarnaast wordt in de praktijk ook supervisie gegeven door andere forensisch artsen die werkzaam zijn in de regio.
Wie verzorgt de opleiding?
De opleiding wordt verzorgd door de NSPOH.
Wanneer start de opleiding?
De opleiding start jaarlijks op 1 maart.
Solliciteren
Het sollicitatieproces wordt gecoördineerd en gefaciliteerd door SOGEON. De sollicitatieprocedure en de voorwaarden zoals omschreven op artsmg.nl zijn nog steeds van toepassing voor de opleiding forensische geneeskunde.
Voor de opleiding forensische geneeskunde is gekozen om in regionale samenwerkingsverbanden op te leiden. Per regio zijn één of twee instellingen aanspreekpunt voor de opleiding. Als je solliciteert en je geeft je voorkeur op voor een opleidingsregio, dan kan het zijn dat je gedurende de desbetreffende praktijkperiode bij meerdere GGD’en in de regio werkzaam bent. Bekijk de indeling van de opleidingsregio’s.
Online solliciteren kan via de online sollicitatiemodule van SOGEON. Kijk voor meer informatie over het sollicitatieproces en de planning op artsmg.nl/solliciteren.
Vragen over de opleiding?
Voor inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je terecht bij de opleiders Forensische Geneeskunde van de NSPOH via fg@NSPOH.nl.
Praktische informatie
Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking? Klik op Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.
Over het vak
Lees meer over het avontuurlijke vak van de forensisch arts. Meer informatie en inspiratie vind je op www.kiesvoorforensischegeneeskunde.nl.