De kick van werken in de infectieziektebestrijding

Sabine Bantjes -  24 juni 2019
De kick van werken in de infectieziektebestrijding 2019-07-18T12:27:40+00:00

Project Description

Moederdag. Ik zit bij mijn ouders op de bank. ‘Waar ben jij gister mee bezig geweest op je werk?’, vraagt mijn moeder. ‘Brucella canis bij honden. Je zal er wel van gehoord hebben’, zeg ik. ‘Brucella wat? Oh, daar was iets over op het NOS journaal ja, iets met zielige hondjes. Ach ja, dat is toch gewoon een hondenziekte? Wat moet jij daar dan mee voor mensen?’

Niet onder de indruk?

Als je zelf geen hondenbezitter bent, is de kans groot dat jij het bericht ook gemist hebt. Het gaat over Brucella canis, een moeilijk te behandelen hondenziekte die is gevonden bij een Nederlandse fokker. Hoewel de ziekte voor honden ernstig kan verlopen, is de infectie bij mensen zeer zeldzaam. Dus hondenbezitters in Nederland hoeven zich geen zorgen te maken dat zij een infectie oplopen. Mijn moeder, die trouwens niet houdt van honden, was daarom ook niet onder de indruk. Heerlijk, want dat is ook precies de bedoeling. Het is zo’n eenvoudig nieuwsbericht, maar er zit zoveel onzichtbaar werk achter.

Niet over een nacht ijs

Bij het RIVM zijn mijn collega’s en ik al maanden geleden bezig geweest met inschatten van mogelijke gevaren voor mensen voor Brucella canis. In samenwerking met een heleboel andere organisaties, waaronder natuurlijk de NVWA. Afstemmingsoverleggen. Literatuuronderzoek. Publieksteksten. Websiteteksten. Voorbeeldbrieven voor GGD’en. Tientallen mensuren en experts zijn betrokken, want wij gaan niet over een nacht ijs.

Nooit saai

Voor het geval je denkt: ‘indrukwekkend, maar dit is vast een uitzondering’. Dat is het niet. Dit is mijn werk en het is nooit saai. Elke week is er wel weer wat in het nieuws: mazelen, bof, rabies, kinkhoest, antibiotica. Mijn collega’s artsen Maatschappij en Gezondheid en ik staan midden in de samenleving. Het is meestal werken in de schaduw. Dat is nu eenmaal preventie. Met als resultaat dat we uiteindelijk zo genuanceerd en onderbouwd kunnen communiceren dat we vaak eventuele grote zorgen over infecties in Nederland kunnen wegnemen. Behalve dan bij wat scherpe journalisten op zoek naar nieuws. Dat geeft een kick, daar doe ik het voor. Dat is mijn werk in de infectieziektebestrijding.

Sabine Bantjes is arts maatschappij en gezondheid in opleiding, profiel infectieziektebestrijding. Ze is werkzaam bij de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI ) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Twitter: @SabineBantjes
Instagram: @dokter_sab