Project Description
‘Dokter, ben ik strafbaar?’ Tegenover mij in de spreekkamer van de soa-poli zit een jongeman van 20 jaar. Ik zie de paniek in zijn ogen. Hij durft mij niet aan te kijken. Hij kijkt naar zijn zorgvuldig opgestelde lijstje met vragen. ‘Ben ik strafbaar als ik niet tegen mijn partner vertel dat ik genitale wratten heb?’ Ik moest praten als Brugman om hem gerust te stellen.
Genitale wratten zijn een veel voorkomende soa. Je krijgt ze door seks met iemand die een humaan papillomavirus (HPV) heeft. Het virus veroorzaakt de wratten. De wratten zijn niet gevaarlijk en gaan bijna altijd vanzelf over. Genitale wratten zijn te voorkomen door veilige seks, bijvoorbeeld condoomgebruik, maar dit beschermt niet voor 100%.
HPV-vaccinatie ook effectief voor seksueel actieve jongeren
Vaccinatie tegen HPV kan, naast bescherming tegen HPV-kanker, ook bescherming bieden tegen genitale wratten (afhankelijk van het vaccintype). Onlangs bracht de Gezondheidsraad een nieuw advies uit over vaccinatie tegen HPV. De vaccins zijn veilig en effectief, ook bij jongeren die al seksueel actief zijn. Ze adviseren daarom onder andere om jongeren van 18-26 jaar (vrouwen én mannen) de kans te geven zich alsnog te laten vaccineren.
Hoe sta jij hier tegenover?
Wat vind jij hier als geneeskundestudent eigenlijk zelf van? Want jij valt waarschijnlijk in deze doelgroep! Als aios maatschappij en gezondheid schrijf ik momenteel een innovatieplan over hoe we jongeren in de leeftijd 18-26 kunnen motiveren zich alsnog tegen HPV te laten vaccineren. Een leuke uitdaging waarin de dagelijkse praktijk uit de spreekkamer samenkomt met onderzoeks- en beleidsaspecten. Als je hierover mee wilt denken of suggesties wilt doen, neem dan gerust contact met me op: ljaspers@ggdru.nl.