Project Description
Het is een zonnige dag met een aangename temperatuur, perfect weer om met de fiets naar het werk te gaan. Onderweg, tijdens de overtocht op de pont, kom ik mijn collega tegen en we praten bij over wat we de afgelopen week beleefd hebben. Aangekomen bij het consultatiebureau, begin ik goed gemutst het spreekuur van de dag.
‘Gefeliciteerd met de komst van jullie zoon!’, zeg ik als ik ouders binnenroep voor het eerste consult met hun nu vier weken oude zoon. Bij binnenkomst voel ik direct een spanning bij vader. Met wijd opengesperde ogen neemt hij mijn bewegingen en mijn vragen in zich op. Het gesprek komt al snel bij de beleving van vader: ‘Het is pittig’.
Gericht op de moeder
De voelbare spanning en deze uitspraak van vader vormen voor mij een signaal om de speciale vragenlijst over postpartumdepressie erbij te pakken: de EPDS (Edinburgh Postnatal/Postpartum Depression Scale). ‘De EPDS meet de risicofactoren voor het ontwikkelen van een postnatale depressie,’ lees ik bij de uitleg van de vragenlijst. ’Moeder kiest het antwoord dat het dichtst mogelijk ligt bij hoe zij zich voelde in de afgelopen week.’ Ook de NHG-standaard voor de huisartsen beperkt zich tot vrouwen: ‘De incidentie voor postpartumdepressie bij vrouwen die geen symptomen van depressie gedurende de zwangerschap lieten zien wordt geschat op 10-15%.’
MamaKits, of beter: ParentKits
Maar in dit geval was de spanning bij vader die maakte dat ik de vragenlijst erbij pakte. En het waren zijn antwoorden die bevestigde dat vader hoogstwaarschijnlijk tegen een postpartumdepressie aan zat. Met deze vragenlijst kan ik geen diagnose stellen, maar wel met vader in gesprek gaan over zijn gevoel. Een gevoel dat past bij een mogelijke postpartumdepressie en waar goede hulp voor te vinden is. In overleg met vader, meld ik hem aan bij MamaKits. Een organisatie die hulp kan bieden bij psychische klachten gerelateerd aan de zwangerschap en/of bevalling. We kregen direct een reactie: ‘Leuk een vader!’. Door de naamgeving zou vader zichzelf nooit hebben aangemeld voor hulp. Misschien is ‘ParentKits’ een meer passende naam?
Uitnodiging voor alle vaders
Een postpartumdepressie komt vaak voor. Zo’n 11% van de nieuwe moeders krijgt te maken met een depressie voor, tijdens of na de zwangerschap. Iets waar wij als jeugdartsen continu alert op zijn. Onze maatschappij beperkt zich veelal tot de moeders, maar wij reiken ook graag de hand uit naar vaders. Ook bij hen komen mentale klachten voor rondom de geboorte van hun kind, dit percentage ligt rond de 7%. Daarom een uitnodiging voor alle vaders: ook jullie mogen je gevoel uiten en daar hulp voor vragen! Laten we met z’n allen alert zijn op de mentale gesteldheid van álle ouders en ze de hulp bieden die ze op dat moment nodig hebben.
Tijdens de fietstocht terug naar huis denk ik na over mijn werkdag. Ik denk aan alle kinderen en hun ouders, hoe ze hun persoonlijke ervaringen en verhalen met mij delen. Het is pittig. En prachtig. Elke dag weer.
Deze blog is onderdeel van De Jeugdarts blog. Een initiatief van de jeugdartsen van JGZ Kennemerland.