Check your people!

Olga Visser -  18 december 2019
Check your people! 2019-12-18T11:18:56+00:00

Project Description

Mijn collega’s hadden wekenlang elke maandagavond en zaterdagochtend geoefend. En op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en kinderen is het eindelijk zo ver. De governor zit op de eerste rij, samen met de commisioner voor Public Health, Social- Agricultural and Cultural Affairs, de gemeentesecretaris en vanuit Nederland de voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. De rest van de zaal is gevuld met zo’n 100 Sabanen, zowel mannen als vrouwen. De opkomst is super!

Samen met alle partners in het ‘domestic violence platform’ organiseren we een speciale avond om aandacht te vragen voor huiselijk geweld. In dit platform werkt de community development department, public health department, de Jeugdzorgorganisatie, de voogdijraad, de reclassering, de politie en het gezondheidscentrum samen om te werken aan het voorkomen van huiselijk geweld. Dit is hard nodig! Huiselijk geweld is een gevoelig onderwerp en echt een probleem op Saba. In Nederland is dat al zo, maar hier nog meer.

Kleine gemeenschap

Ten eerste is Saba een kleine gemeenschap, wat lijkt te leiden tot een soort wederzijdse afhankelijkheid om erbij te horen. Dit maakt het extra moeilijk voor mensen om elkaar in vertrouwen te nemen als het thuis niet zo gaat als ze zouden willen. Ook zorgt het ervoor dat het moeilijk is voor mensen zich uit te spreken als ze signalen over geweld opvangen. Ten tweede is er een andere beleving dan in Nederland ten aanzien van hoe kinderen zich horen te gedragen en het effect van tegen elkaar schreeuwen of een ‘corrigerende tik’. Verder neemt de Jeugdzorgorganisatie alleen niet-anonieme meldingen in behandeling, wat de situatie ook niet vergemakkelijkt. Kortom: een belangrijk onderwerp om aandacht aan te besteden!

Oma laat niet met zich sollen

Het doel van de avond is om meer bewustzijn te creëren over huiselijk geweld. Op de avond zijn er toespraken van de commissioner, de voorzitter van het College voor de rechten van de mens, en de coördinator van het ‘domestic violence platform’. De hele zaal is vervolgens muisstil als een slachtoffer van huiselijk geweld haar ervaring deelt. Ze maakt indringend duidelijk wat een impact het heeft om 15 jaar in een gewelddadige relatie te zitten. Daarna is het tijd voor de uitvoering van ons toneelstuk, getiteld ‘Black and Blue’. En dat valt gelukkig in goede aarde: er wordt een komisch voorbeeld gegeven van een oma die niet met zich laat sollen en haar kleindochter behoedt voor een gewelddadige relatie. Ik ben trots op mijn collega-verpleegkundige van Public Health die het hele stuk geschreven en geregeld heeft (En natuurlijk op mijn eigen ‘moment of fame’ als tekstloze politieagent). Onze boodschap kwam deze avond luid en duidelijk over: heb oog voor elkaar en ondersteun elkaar. Check your people!

PS. het lokale nieuws heeft ook een verhaal geschreven over de avond, zie: https://www.saba-news.com/play-survivor-story-highlights-at-domestic-violence-event/

Dit was deel 3 van ‘Groeten uit Saba’.
Lees ook deel 1: Zes maanden op een rots en deel 2: Stormen en orkanen.