Opleiding
De opleiding tot donorarts
De opleiding tot donorarts KNMG is er voor artsen die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid van donoren en ontvangers van lichaamsmateriaal – bloed, cellen, weefsel en organen. Je zorgt ervoor dat het donatieproces veilig en verantwoord verloopt, borgt de kwaliteit en houdt de eerlijke verdeling in de gaten. Basisartsen, maar ook artsen die al meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen.
1e fase
Start je met de 1e fase van de opleiding tot donorarts KNMG, dan ziet het curriculum er als volgt uit:
- Je start als arts in opleiding tot specialist (aios) met een opleidingsperiode van negen maanden bij een als opleidingsinstelling erkende organisatie binnen de donorgeneeskunde: Sanquin, Matchis, NTS of Eurotransplant. Ben je bij start van de opleiding al minstens een jaar werkzaam als donorarts bij een erkende opleidingsinstelling? Dan start je de eerste opleidingsperiode in principe bij een andere opleidingsinstelling.
- Daarna volg je twee stages van drie maanden: een klinische stage en een stage in de breedte van het werkveld van de arts Maatschappij + Gezondheid. De stages zijn gericht op verbreding en verdieping van je expertise en worden afgestemd op je individuele opleidingsplan.
- Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden. Dit doe je bij een andere opleidingsinstelling dan de organisatie waar je je eerste opleidingsperiode hebt gevolgd.
- Je sluit de opleiding af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan. Deze stage duurt drie maanden.
Gedurende de hele opleiding volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij de NSPOH. Je volgt onderwijs over de diverse thema’s die van belang zijn voor het werk van de donorarts. Ook de juridische grondslag van je werk en advies- en gespreksvaardigheden komen aan bod. Voor verdieping volg je keuzeonderwijs (op basis van je individuele opleidingsplan). Daarnaast volg je samen met de deelnemers van de andere 1e faseopleidingen M+G sociaalgeneeskundige onderwijsmodules bij NSPOH.
De opleiding tot donorarts KNMG is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.
Afhankelijk van de omvang van je dienstverband, duurt de opleiding tot donorarts KNMG twee jaar. Je rondt de opleiding af met een RGS registratie als donorarts KNMG.
Opleidingsplekken donorgeneeskunde
Wil je weten welke instellingen een opleidingsplek kunnen bieden, bekijk onze landkaart (opleiding donorgeneeskunde). Hierop worden niet alleen de deelnemende instellingen weergegeven, maar ook hun specifieke locaties en contactinformatie. Ongeveer één maand voordat de sollicitatieperiode begint, wordt duidelijk welke instellingen voor het komende cohort opleidingsplaatsen aanbieden.
2e fase arts M+G
Na afronding van de 1e fase kun je doorstromen naar de 2e fase opleiding arts M+G. In de 2e fase opleiding word je opgeleid tot arts Maatschappij + Gezondheid. Hier is nog geen subsidie voor. Je hoeft de 2e fase niet dírect na de 1e fase (profielopleiding) te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als donorarts. Lees meer over de 2e fase arts M+G.
Vragen over de opleiding?
Voor inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je terecht bij de opleiders/adviseurs van de NSPOH.
Het vak van de donorarts
Lees meer over het werk en de werkomgeving van de donorarts.