UTRECHT – 23 juli 2019. Eén op de twintig jonge tieners gebruikt wekelijks het slaapmiddel melatonine, zo blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het middel is zonder recept verkrijgbaar voor volwassen met slaapritmeproblemen, maar bij kinderen maant het Erasmus MC uitdrukkelijk tot voorzichtigheid: ook al is het in huis, raadpleeg als ouder toch eerst een arts.
Veel kinderen, ongeveer een kwart, hebben ergens in hun kindertijd slaapproblemen. Ouders kennen melatonine vaak van eigen gebruik en zullen, omdat het een lichaamseigen slaaphormoon betreft en het zonder recept verkrijgbaar is, niet snel denken dat het veel kwaad kan. Dat is echter wat te gemakkelijk gedacht, stellen de onderzoekers van het Erasmus MC.
Biologische klok
Zonder doktersadvies kunnen ouders hun kinderen bijvoorbeeld een te hoge dosering toedienen, of een verkeerd tijdstip daarvoor uitkiezen. Als melatonine bijvoorbeeld ’s avonds te laat wordt ingenomen, kan het de slaap zelfs verslechteren. Er zit dan ’s ochtends namelijk nog wat restmiddel in het lichaam, waardoor de biologische klok ontregeld kan raken.
Eigen aanmaak
Het veelvuldige gebruik duidt er op dat ouders en tieners vaak tevreden zijn over het middel. Maar ook dan blijft voorzichtigheid geboden, waarschuwen de onderzoekers. Er is namelijk nog geen onderzoek gedaan naar eventuele schadelijke effecten voor kinderen op de lange termijn. Voor hun gezondheid, maar mogelijk eveneens voor de toekomstige eigen aanmaak van melatonine.
Vaste bedtijd
Het is verstandig om bij slaapproblemen eerst te kijken naar andere manieren om de problemen aan te pakken. Bijvoorbeeld door een vaste bedtijd in te stellen en tieners langer voordat ze gaan slapen niet meer op de mobiel of tablet te laten (het licht van deze apparaten kan een negatieve invloed hebben). Of door de slaapkamer donkerder te maken en rode in plaats van witte gloeilampen te gebruiken.
ADHD
Overigens wordt melatonine, op doktersadvies, wel vaker voorgeschreven voor kinderen met autisme of ADHD. Dit omdat deze kinderen vaak ’s nachts actiever zijn en tijdens de nacht sneller tussendoor wakker worden.
Het nieuwsbericht van het Erasmus MC is hier te lezen.
Als jeugdarts richt je je niet alleen op de individuele gezondheid van kind of jongere, maar ook op ontwikkelingen en tendensen binnen deze leeftijdsgroep. Klik hier voor meer informatie over de opleiding jeugdarts.