Podcastmaker Mathijs Vrolijk raakte geïntrigeerd door de forensische opsporing. Hij kent de wereld alleen van tv-series als CSI en vraagt zich af of zijn beeld wel klopt met de werkelijkheid. Ook vraagt hij zich af waarom je het werk zou willen doen, want ‘een plaats delict lijkt me niet de gezelligste plek om te werken’.
Daarom dook hij in de wereld van de forensische opsporing en maakte de 7-delige podcastserie ‘Vrolijk op het plaats delict’.
Meteen in de eerste aflevering spreekt hij met forensisch arts Frits Woonink. Hij kent het klappen van de zweep en heeft een schat aan ervaring. Hij is inmiddels 70 jaar, werkt bij de GGD Regio Utrecht en doet het werk nog altijd met veel plezier, zo vertelt hij.
Arrestantenzorg
Woonink draait meteen in de eerste minuten van aflevering 1 het beeld dat Vrolijk heeft bij. Het werk van een forensisch arts speelt zich maar voor een klein deel af op een plaats delict. De forensisch arts doet veel meer: van medische arrestantenzorg tot zedenonderzoek.
Bijdragen aan opsporing
En het mooiste aan het vak? Volgens Woonink is het de bijdrage die je kan leveren aan het opsporen van verdachten. ‘De forensisch arts onderzoekt het lichaam op sporen van geweld, de forensische opsporing doet sporenonderzoek op de plaats delict en de tactisch rechercheurs doen onder meer antecedentenonderzoek. Die drie takken komen bij elk niet-natuurlijk overlijden samen.’
Meer weten over het werk van de forensisch arts?
- Lees meer over de opleiding tot forensisch arts
- Lees meer over het vak van de forensisch arts
- Ga naar kiesvoorforensischegeneeskunde.nl
- Luister naar de podcast ‘Vrolijk op het plaats delicht’