Wil jij opgeleid worden tot medisch specialist én tot wetenschappelijk onderzoeker, dan is een aioto-traject wat jij zoekt. Als aioto combineer je de opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid met een promotietraject. Maastricht University en de GGD Zuid Limburg bieden een aioto-traject voor een ambitieuze arts, voor onderzoek naar bereik van de jeugdgezondheidszorg met focus op kansenongelijkheid.
Jeugdgezondheidszorg: de ongelijkheid ontgroeien
Een participatief actieonderzoek
Het maakt uit waar je wieg staat. De verschillen in kansen op een goede gezondheid en een gelukkig leven, zijn in Nederland groot. Zuid-Limburg kent, naast Rotterdam-Rijnmond, de laagste levensverwachting in als goed ervaren gezondheid. Binnen onze regio verschilt dit bovendien meer dan 8 jaar tussen gemeentes. De gezondheidsachterstand in Zuid-Limburg is al decennialang een hardnekkig probleem. De verschillen gaan over veel meer dan gezondheid en worden aangepakt met een regionale Trendbreuk-beweging.
Jeugdgezondheidszorg staat letterlijk aan de wieg om deze trend te breken. Jeugdgezondheidszorg bereikt in de eerste weken van het leven zo goed als alle kinderen. Dat biedt unieke kansen om de kansen op goede gezondheid voor jeugdigen te vergroten en de verschillen te verkleinen. Gelijkmakers aanbieden, binnen en buiten de spreekkamer. Warme, koesterende, ondersteunende omgevingen.
Om te zorgen dat we dit verschil kunnen maken, moeten we goed aansluiten bij alle gezinnen en zéker bij hen met mindere kansen op gezondheid en geluk. Verschil maken in aanbod, om verschil te kunnen maken in uitkomst. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
In het aioto-project Jeugdgezondheidszorg: de ongelijkheid ontgroeien ontdekken we hoe we verschil kunnen maken. Het project bestaat uit een kwantitatief deel en een kwalitatief ontwerponderzoek in co-creatie met ouders en jeugdgezondheidszorg.
Maastricht University en de GGD Zuid Limburg zijn op zoek naar een aios M+G/jeugdgezondheid die
- het belang begrijpt van jeugdgezondheidszorg voor de verdere volksgezondheid
- het bereik van jeugdgezondheidszorg genuanceerd in kaart wil brengen
- samen met ouders wil leren hoe we goed contact maken en in verbinding blijven
- hiervoor kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksvaardigheden voor zal inzetten
- zich in de komende jaren wil ontwikkelen tot een arts Maatschappij + Gezondheid en wetenschapper Sociale Geneeskunde
We zoeken iemand die wil weten hoe jeugdgezondheidszorg meer verschillende mensen kan bereiken. Iemand met een diepe interesse in kansenongelijkheid op gezondheid en de sterke wil hier verschil te maken. Iemand die zich wil bekwamen in verschillende vormen van onderzoek doen (kwantitatief, kwalitatief, participatief en ontwerpend). Bovenal iemand die een afwisselend en langdurig aioto-traject van als een kans ziet, net als wij.
Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Mosa
Dit onderzoek wordt uitgevoerd binnen de AWPG Mosa, een samenwerking van meer dan 15 jaar tussen Maastricht University en de GGD Zuid Limburg. De AWPG Mosa werkt nauw samen met de opleiding tot arts M+G bij de GGD Zuid Limburg.
De aioto wordt begeleid door dr. Rianne Reijs, dr. Polina Putrik, prof. dr. Christian Hoebe en prof. dr. Klasien Horstman. Samen staan zij garant voor expertise in onderzoek en praktijk van publieke gezondheid: kwantitatief en epidemiologisch, filosofisch en co-creatief, altijd in de praktijk van Zuid-Limburg.
Aanstelling
De aioto is in dienst bij de SBOH. Gedurende het aioto-traject wordt de aioto afwisselend gedetacheerd naar de GGD Zuid Limburg en naar de vakgroep Sociale Geneeskunde van Maastricht University. Zowel aios’en die reeds begonnen zijn met de opleiding, als kandidaten voor de start in september kunnen solliciteren op deze vacature. Een hoge deeltijdfactor is bespreekbaar.
Interesse?
Heb je interesse, stuur dan een motivatiebrief en CV naar r.reijs@maastrichtuniversity.nl. Sollicitatiegesprekken vinden in maart 2024 plaats.