Opleiding
De opleiding tot vertrouwensarts
De opleiding tot vertrouwensarts is er voor artsen die een bijdrage willen leveren aan het stoppen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Basisartsen, maar ook artsen die al meerdere jaren werkervaring hebben in een ander specialisme, kunnen de opleiding volgen.
1e fase
Start je met de 1e fase van de opleiding tot vertrouwensarts, dan ziet het curriculum er als volgt uit:
- Je start als arts in opleiding tot specialist (aios) met een opleidingsperiode van negen maanden bij een als opleidingsinstelling erkende Veilig Thuis organisatie. Ben je bij start van de opleiding al minstens een jaar werkzaam als vertrouwensarts bij een erkende opleidingsinstelling Veilig Thuis? Dan is het de bedoeling dat je deze eerste opleidingsperiode start bij een andere opleidingsinstelling Veilig Thuis.
- Daarna volg je twee stages van drie maanden, buiten Veilig Thuis. De stages zijn gericht op verbreding en verdieping van je expertise en worden afgestemd op je individuele opleidingsplan.
- Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden bij Veilig Thuis. Dit is een andere Veilig Thuis, dan waar je je eerste opleidingsperiode hebt gevolgd.
- Je sluit de opleiding af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan. Deze stage duurt drie maanden.
Gedurende de hele opleiding volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij de NSPOH. Je volgt onderwijs gericht op medische expertise kindermishandeling en huiselijk geweld, bijvoorbeeld over de diverse vormen van (kinder)mishandeling en seksueel misbruik. Ook forensisch medische zaken, de juridische grondslag van je werk en adviesvaardigheden komen aan bod. Voor verdieping volg je keuzeonderwijs (op basis van je individuele opleidingsplan). Daarnaast volg je – samen met de deelnemers van de 1e fase opleidingen M+G – sociaalgeneeskundige onderwijsmodules bij NSPOH.
De opleiding tot vertrouwensarts is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling (Veilig Thuis).
Afhankelijk van de omvang van je dienstverband, duurt de opleiding tot vertrouwensarts twee jaar. Je rondt de opleiding af met een VVAK-registratie als vertrouwensarts.
Meelopen met een aios of vertrouwensarts?
Neem contact op met een Veilig Thuis in jouw regio of met een opleidingsinstelling.
2e fase arts M+G
Na afronding van de 1e fase kun je doorstromen naar de 2e fase opleiding arts M+G. In de 2e fase opleiding word je opgeleid tot arts Maatschappij en Gezondheid. Je hoeft de 2e fase niet direct na de 1e fase te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als vertrouwensarts. Lees meer over de 2e fase arts M+G.
Het vak van de vertrouwensarts
Lees meer over het werk en de werkomgeving van de vertrouwensarts
Vragen over de opleiding?
Voor inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je terecht bij de opleiders/adviseurs van de NSPOH.
Vertrouwensarts worden? Solliciteer naar een opleidingsplek!
Is je interesse gewekt? Solliciteer naar een opleidingsplek of neem contact op met een opleidingsinstelling in jouw regio, zodat je weloverwogen je opleidingsplekken kunt aangeven tijdens het sollicitatieproces. De contactgegevens van instellingen vind je in onze landkaart.
Lees meer over het sollicitatieproces. Je kunt nog solliciteren voor deze opleiding: stuur je CV en motivatie naar support@sogeon.nl.