Het vak
Het vak van de vertrouwensarts
De vertrouwensarts is werkzaam binnen Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Als vertrouwensarts zet je jouw medische expertise in bij meldingen waarbij bijvoorbeeld sprake is van lichamelijke mishandeling, levensbedreigende situaties voor kinderen of seksueel misbruik. Je werkt op het snijvlak van medische en sociaal-maatschappelijke problematiek.
Advies en ondersteuning
Als vertrouwensarts duid en verhelder je de sociaal medische problematiek. Je geeft advies en ondersteuning aan medewerkers van Veilig Thuis, aan (para) medische professionals en andere betrokkenen. Ook adviseer je wat nodig is om bijvoorbeeld kindermishandeling of huiselijk geweld te stoppen, de veiligheid van kinderen te borgen en de eventueel opgelopen schade zo goed mogelijk te herstellen. Afhankelijk van de melding kan de vertrouwensarts ook zelf medisch onderzoek doen en in gesprek gaan met betrokken gezinsleden.
‘Wat wij doen, kan enorm effect hebben. Vaak is er sprake van geweld dat van ouder op kind overgaat en maar doorgaat en doorgaat. Veel daders zeggen: ik werd ook geslagen, ik wil dit niet maar ik ben machteloos in deze situatie. Als wij een knip kunnen zetten in die keten… Dat is speciaal.’ – Inge Jepkes, Vertrouwensarts in opleiding
Multidisciplinaire samenwerking
In het werk van de vertrouwensarts is samenwerking erg belangrijk. Je bent onderdeel van het multidisciplinaire overleg binnen Veilig Thuis, waar je jouw medische kennis inbrengt. Ook werk je intensief samen met ziekenhuizen, huisartsen, psychiaters en verslavingszorg.
Werkgever
Vertrouwensartsen zijn werkzaam binnen Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
Meer informatie
Kijk op www.veiligthuis.nl en www.nspoh.nl voor meer informatie over het vak van de vertrouwensarts en de opleiding.
Wil je vertrouwensarts worden? Lees dan meer over de opleiding en het het sollicatieproces.